TradingView Göstergeleri ve Stratejileri

Oct 26, 2017

Merhaba arkadaşlar!

Yıllarca yatırımcılar en uygun fırsatı bulunmak için değişik teknikleri kullanmaya çalışıyorlar. En uygun piyasaya giriş ve çıkış noktaları bulunmak dünyanın yatırımcıların en önemli misyonudur. Biri mum formasyonları aranıyor, öbürü paternleri ve grafik firmasyonlar, diğerleri ise göstergeleri (indikatörleri). Peki gösterge nedir ve ne gösteriyor? Gösterge enstrümanın algoritm-bazlı değeridir. Gösterge kendi algoritmlere bazlı enstrümanın düşüş veya yükseliş hareketleri göstermektedir. Yatırımcılar grafikte göstergenin verileri ve enstrümanın fiyatın hareketleri kıyaslayarak alım veya satım sinyalları aramaktadırlar. Bu yazıda göstergeler ve stratejilerin kullanımı size biraz açıklayacağız.

Teknik göstergeler enstrümanın geçen ve cari fiyatın veya hacimin hareketleri hesaplayarak küçük grafik göstermektedirler. Analistler göstergelerin verileri inceleyerek fiyatın gelecek hareketleri öngörmeye çalışırlar. Hareketli Ortalama, Göreceli Güç Endeksi (RSI), Hareketli Ortalamanın Yakınsaması – Iraksaması (MACD) dünya yatırımcıların ve teknik analizstlerin en kullanılan göstergeler. Göstergeler hesaplama tekniklere ve hedeflere göre 3 kategorilere ayrılmışlar.

Hareketli Ortalama geciken göstergelerin biri olarak belli zaman aralıkta enstrümanın orta fiyatı bulunarak grafikte bulunduğu fiyatlara göre çizgi çizer. Hareketli Ortalama göstergeleri geciken göstergeler olduktan dolayısıyla fiyatın gelecek hareketleri öngörme için kullanılmaz, yalnız analiz ve tespitler için. Aşağıdaki örnekte Dolar Lira paritenin grafiğide fiyatın hareketleri ve hareketli ortalamanın trend onaylamaları inceleyelim. Mavi çizgiler – yükseliş trendi, kırmızı – düşüş trendi ancak bu grafikte düşüş hareketi düzeltme demek daha doğrudur.

firefox_2017-10-24_19-23-28

Göreceli Güç Endeksi fiyatın yönsel hareketin hızı ve değişimi hesaplayan bir osilatördür. Neden osilatör? Çünkü gösterge fiyatın belirli bir kanalın içindeki hızlı yükseliş ve düşüşleri göstermektedir. Fiyat kanalın alt kenara yakın gelirse veya onu geçerse enstrümanı fazla satılmış derler, çünkü RSI hesaplamalara göre satış hacimleri alış hacimlerden daha fazla, fiyat kanalın üst kenara gelirse veya onu geçerse enstrümanı fazla alınmış derler, çünkü göstergenin hesaplamalara göre alış hacimler satış hacimlerden daha fazla. Hareketli Ortalama aksine RSI fiyatın gelecek hareketleri öngörme için uygundur. Yatırımcılar fazla alınmış verileri satış sinyalı olarak kabul ederler, fazla satılmış verileri ise alış sinyalı olarak. Algoritmde fiyatın momentum ve hızı hesaplamaktan dolayısıyla Göreceli Güç Endeksi öncü gösterge sayılır.

Örnekte Altın fiyatların grafiği. Kırmızı ok işaretler fiyatın fazla alınmış seviyesinden dönmesini göstermektedirler. Yeşil ok işaretler fiyatın fazla satılmış seviyesinden dönmesini göstermektedirler. Yeşil ve kırmızı çizgiler statik destek ve direnç seviyeleri.
firefox_2017-10-24_19-25-12

Trendi onaylayan bir göstergenin ana parçası geciken göstergedir. MACD trendin hareketi bulunmak için iki uzunlukları değişik olan hareketli ortalamaları ekleyerek o iki Hareketli Ortalamaların farkın değeri (MACD çizgisi) ve Hareketli Ortalamaların ÜHO (Üstel Hareketli Ortalamaları) (Sinyal Çizgisi) hesaplayarak farkı histogram şeklinde o iki çizgilerin ortasında çizmektedir. Histogram ve Hareketli Ortalamaların çizgileri Sıfır Çizgisinin arasında hareket ederek sinyal göstermektedirler. Histogram enstrümanın hızın belirtimidir.

Örnetke Borsa İstanbulun BIST100 endeksin grafiği. Yeşil ok işaretler hareketli ortalamaların kesişme noktaları göstermektedirler, siyah renkli ok işaretler histogramda fiyatın hızı. Sıklıkla bu histogram impuls hareketlerin tespiti için kullanmaktadır.

firefox_2017-10-24_19-26-02

Yatırımcılar tüm indikatörleri tek tek veya kombo şekilde sinyal bulma amacıyla kullanılır. Göstergeleri kombo şekilde kullanarak profesyonel yatırımcılar fiyatın güçlü destek ve direnç seviyeleri, trendin dönüşleri, pivot noktaları ve fiyatın hızı bulunmaktadırlar. TradingView – yatırımcıların en kaliteli ve kullanışlı platformu, kendi grafikler platformda (sadece TradingView.com siteside mevcut) göstergelerin sinyalları daha kolaylıkla anlamı için ve onları kıyaslamak için Stratejileri sunmaktadır.

Stratejiler göstergenin belirtileri sunucu tarafımızda gizlenmiş şekilde hesaplayark uygun seviyelerde Al veya Sat sinyalı göstermektedirler.

Örnek: RSI Stratejisi (Göreceli Güç Göstergesinin Stratejisi). Altın fiyatları grafikte hem RSI Stratejisiyi ve hem RSI göstergeyi ekleyerek stratejinin sinyal noktaları inceleyin. Bu arada RSI hareketli destek ve direnç seviyelrde üçgen oluşumu vardır. Dikkatlı olun! 🙂

firefox_2017-10-25_20-25-04

Tüm stratejilerin ayarları vardır, stratejiyi gösterge gibi uyarlayabilirsiniz. Strateji Testi sekmesinin sağ kenarda işlemler listesi ve stratejinin özeti inceleyebilirsiniz. Sizin de stratejiler ve kağıt işlemlerin test etmenizi tavsiye ediyoruz.

TradingView grafiklerin altındaki Strateji Testi sekmeside stratejinin geri testi (backtesting) sonuçları inceleyerek kendinize bir özet yapabilirsiniz. Stratejinin sinyalları anlamak için strateji altında onun göstergeyi ekleyin. Stratejiler size göstergenin uygunluğu göstermektedirler. Herneyse son söz sizin, nerede alış veya satış emiri gönderme kararı siz vereceksiniz. Ancak bu araçlar sizin piyasanın hareketleri kavrayışı için yardımcı olacaklar.

firefox_2017-10-25_20-30-06

Gerçek hesabınızda kullanmaktan önce TradingView Kağıt İşlemde tüm stratejilerinizi test edin. Sonuçta yüzden yetmişi başarılı olursa stratejinizi kullanabilirsiniz demek, ancak piyasanın mavsimselliği ve diğer olayları da unutmayın ver her zaman aklınızda tutun.

Herkese bol kazançlar dileriz!

Takipte kalın. 🙂

 

Look first Then leap

TradingView sizin için tasarlandı, bu nedenle muhteşem özelliklerimizden en iyi şekilde yararlandığınızdan emin olun
Grafiği Açın