Add/my

From TradingView Wiki
< Add
Jump to: navigation, search
Language: English  • 日本語 • 한국어 • Português

APPLIKASI

Fungsi tambah membantu pengguna meletakkan simbol atau siri data tambahan pada carta. Fungsi ini adalah lain daripada fungsi perbandingan di mana carta tidak akan menukarkkan paksi menegak daripada harga ke peratusan. Paksi menegak akan sentiasa selaras dengan siri data asal carta. Siri data atau simbol baru hanya akan diletak di atas carta, jadi nilai harga asal untuk kedua-dua siri data masih boleh dinampak walaupun nilai sangat berbeza. Fungsi tambah adalah sangat berkesan untuk perbandingan antara dua atau simbol yang lebih.

Carta bawah merupakan contoh carta yang mengandungi EURUSD dan EURJPY.


Fungsi tambah selalu digunakan sebab ia dapat membandingkan trend pasaran tunuk beberapa alat yang mirip dan berkaitan pada masa yang sama. Contohnya, ia dapat menganalisis dua ETF emas berlainan untuk mengenalpastikan perbezaan yang kecil.

Contoh bawah merupakan carta yang mengandungi dua ETF emas yang berlainan. Anda dapat melihatkan mereka hampir sama namun masih terdapat perbezaan jika anda melihat dengan teliti.

BAGAIMANA MENGGUNAKANNYA DI TRADINGVIEW

Untuk meletakkan simbol pada siri data atau carta semasa, anda hanya perlu klikkan butang "Add" di toolbar dan taipkan simbol di kotak dialog dan klikkan tanda +.

AddInput2.png


Pilihan lain merupakan fungsi "Overlay the main chart". Jika ia tidak ditandakan, simbol baru tidak akan diletakkan di siri data original dan ia akan dihantar ke panel bawah siri data original. Namun pilihan ini akan menjejaskan perbandingan visual terus.